Νέος υπερ-φόρος «χτυπά» ακίνητα στο εξωτερικό, καταθέσεις, θυρίδες και κοσμήματα

//Νέος υπερ-φόρος «χτυπά» ακίνητα στο εξωτερικό, καταθέσεις, θυρίδες και κοσμήματα

Νέος υπερ-φόρος «χτυπά» ακίνητα στο εξωτερικό, καταθέσεις, θυρίδες και κοσμήματα

Σε ένα απίστευτο φοροκυνηγητό θα βρεθούν όλοι οι Έλληνες τους επόμενους μήνες, καθώς προωθείται φόρος περιουσίας ο οποίος θα «χτυπά» όλα τα ακίνητα εσωτερικού και εξωτερικού, τιμαλφή που βρίσκονται στα σπίτια ή σε θυρίδες, καταθέσεις εξωτερικού και κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί σε επενδυτικά προϊόντα εντός και εκτός Ελλάδας. Αναλυτικά τι θα ισχύσει.

 Ολοκληρωμένο σχέδιο που προβλέπει την εφαρμογή ενός γενικευμένου φόρου περιουσίας, στον οποίον θα υπαχθούν όλα τα ακίνητα και τα κινητά περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ακόμη και όσα κινητά αντικείμενα μεγάλης αξίας έχουν στα σπίτια τους ή σε τραπεζικές θυρίδες, καθώς επίσης και όλα τα κεφάλαια που έχουν τοποθετήσει σε επενδύσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με εξαίρεση μόνο τις καταθέσεις στο εσωτερικό, προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

AdTech AdΟ νέος αυτός φόρος περιουσίας προορίζεται να αντικαταστήσει τον ισχύοντα σήμερα Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με την ίδια ακριβώς αποδοτικότητα σε έσοδα. Θα επιχειρηθεί, δηλαδή, να δομηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποδίδει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ ετησίως, όσα ακριβώς και ο ΕΝΦΙΑ.

Το σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει πολύ απλά τη φορολόγηση της αξίας όλων των περιουσιακών στοιχείων και των αποταμιευμένων κεφαλαίων των Ελλήνων πολιτών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, με εξαίρεση μόνο τις καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες!

Οι αξίες των ακινήτων, των επιχειρήσεων, των αυτοκινήτων, των δικύκλων, των λοιπών κινητών περιουσιακών στοιχείων, των μετοχών, των ομολόγων και των λοιπών επενδύσεων που έχει κάθε Έλληνας φορολογούμενος στο εσωτερικό και το εξωτερικό, πλην των καταθέσεων στις εγχώριες τράπεζες, θα υπόκεινται στο νέο φόρο περιουσίας, όπως επίσης και τα χρήματα που βρίσκονται κάτω από τα στρώματα στα σπίτια.

Προκειμένου δε όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και κεφάλαια να φορολογηθούν θα καταρτιστεί πρώτα το «περιουσιολόγιο», μια ενιαία βάση δεδομένων στην οποία θα καταχωρηθούν όλες οι αναγκαίες πληροφορίες για τον ακριβή προσδιορισμό της αξίας των περιουσιακών στοιχείων και των αποταμιεύσεων των Ελλήνων φορολογουμένων και, εν τέλει, τον ορθό υπολογισμό του νέου φόρου.

Το εγχείρημα φαντάζει δύσκολο, όμως στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημειωθεί ήδη σημαντική πρόοδος στην προετοιμασία εφαρμογής του σχετικού σχεδίου.

Η διαδικασία υλοποίησης

Πριν αρχίσει να καταρτίζεται το «περιουσιολόγιο» θα ψηφιστεί και θα τεθεί σε εφαρμογή νόμος με τον οποίο δίδεται η δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες φορολογούμενους να αποκαλύψουν οικειοθελώς κεφάλαια, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, τα οποία δεν είχαν δηλώσει τα προηγούμενα χρόνια. Τα κεφάλαια που θα δηλωθούν θα φορολογηθούν με βάση τις ισχύουσες φορολογικές κλίμακες, αλλά χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Από τη στιγμή που τα ποσά αυτά θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν θα έχουν πλέον νομιμοποιηθεί και οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν για την κάλυψη τεκμηρίων στις φορολογικές δηλώσεις των επόμενων ετών.

Στη συνέχεια, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων θα αρχίσει το «κτίσιμο» του «περιουσιολογίου».

Στο πρώτο στάδιο, το υπουργείο Οικονομικών θα συγκεντρώσει από τις δικές του βάσεις δεδομένων όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του για την περιουσία κάθε φορολογούμενου, δηλαδή για τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα, τις μοτοσικλέτες, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες κ.λπ. Τα στοιχεία αυτά θα αναρτηθούν σε ειδική φόρμα στο διαδίκτυο, στον λογαριασμό που έχει κάθε φυσικό πρόσωπο στο σύστημα TAXISNET.

Στη συνέχεια, το υπουργείο Οικονομικών θα καλέσει τους φορολογούμενους, με ηλεκτρονικά μηνύματα που θα αποστείλει στα e-mail τους, να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία τους, τα οποία θα έχουν αναρτηθεί στους λογαριασμούς τους στο TAXISNET ή να τα τροποποιήσουν αφαιρώντας ή προσθέτοντας δεδομένα ή διορθώνοντας τα ήδη αναρτημένα δεδομένα.

Το διαβάσαμε εδώ: http://www.news247.gr

2017-02-05T20:23:26+00:00 2 Σχόλια

2 Σχόλια

 1. Μάρκελλος 30 Οκτωβρίου 2016 at 12:55 - Reply

  Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις στο θέμα:

  1. Φοβάσαι και τα δηλώνεις όλα. Ως συνέπεια αυτού:

  1α. Πληρώνεις τους τεράστιους φόρους που θα επιβληθούν + τα πρόστιμα γιατί αυτή είναι η «νοοτροπία» της Ελλάδας (είσαι εξ’αρχής ΚΛΕΦΤΗΣ μέχρι απόδειξης του αντιθέτου).

  1β. Επιβάλλονται κεφαλικοί φόροι, αλλά δεν πληρώνεις τίποτα και περιμένεις 20 χρόνια για να μπεις σε ρύθμιση. Αν έχεις καταθέσεις στο Ελλάντα ή ακίνητα στο όνομα σου την πάτησες.

  2. Δεν δηλώνεις τίποτα ή κρύβεις μέρος των καταθέσεων σου στο εξωτερικό. Ως συνέπεια:

  2α. το ελληνικό κράτος στέλνει αιτήματα σε όλα τα κράτη του κόσμου για να λάβει στοιχεία ελλήνων καταθετών. Μάλλον θα λάβει τα τρία μου.

  2αi. Με κάποιο τρόπο βρίσκει τα στοιχεία αλλά είσαι μικρό ψάρι και δεν ασχολείται κανείς μαζί σου.

  2αii. Με κάποιο τρόπο βρίσκει τα στοιχεία ….είσαι μεγάλο ψάρι, αλλά δεν υπάρχει κανείς να ασχοληθεί μαζί σου

  2αiii. Βρίσκεται κάποιος να ασχοληθεί μαζί σου… Επιστρέφουμε στην περίπτωση 1

  2αiv. Είτε βλακωδώς είτε από ανάγκη κάνεις λάθος κίνηση και προκαλέσεις….Επιστρέφουμε στην περίπτωση 1

  2β. το ελληνικό κράτος δεν κάνει τίποτα και περιμένει να εισπράξει ότι εισπράξει από όσους τα δήλωσαν στο 1.

  3. Για τα στρώματα και τις χύτρες δεν το συζητάω καν. Μόνο ο ηλίθιος κι ο πανηλίθιος θα τα δηλώσουν, ακόμη κι αν είναι 500.000 που λέει ο Τρύφων. Αν τα έχεις και σκέφτεσαι να τα δηλώσεις καλύτερα να τα κάνεις δωρεά υπέρ της κάλυψης του δημοσίου χρέους να σε βγάλουν και ευεργέτη.

 2. Τάκης Καζάνης 1 Νοεμβρίου 2016 at 16:45 - Reply

  Το ελληνικό δημόσιο είναι τόσο μπάχαλο που δεν μπορεί να βρεί τα εισοδήματα που γεννώνται στην Ελλάδα… με τι προσόντα λοιπόν θα βρεί και θα φορολογήσει το εισόδημα που αποκτήθηκε στο εξωτερικό ??

  Οι παπαριές του τρύφτονα περί περιουσιολογίου θα πάνε στον αέρα… ήδη με την δημοσίευση από το Πρώτο Θέμα κλεψίτυπου της δήλωσης ΕΝΦΙΑ του Σταθάκη (αυτού που ξέχασε να δηλώσει τα 38 ακίνητα), οι ιδέες του τρύφτονα μπαίνουνε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας διότι δεν μπορεί να διασφαλίσει το απόρρητο των στοιχείων τα οποία θα μας ζητήσει να δηλώσουμε…

Απάντηση