Να έχεις φύγει στην ξενιτιά και να μην το δέχονται…

Πριν λίγες ημέρες διαβάσαμε ένα άρθρο σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος προκειμένου να μεταφερθεί στην Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού. Ο συγγραφέας του, Ανδρέας Γεωρμπαλίδης, Λογιστής & Φοροτεχνικός σύμβουλος, προσπάθησε σε λίγες μόλις σειρές να συμπιέσει όλες τις διατάξεις που διέπουν τέτοιες διαδικασίες.

«Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την ανωτέρω ανάρτηση και σήμερα μόλις , το υπουργείο οικονομικών δημοσίευσε μια εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία θέτονται κάποιοι περιορισμοί στις διαδικασίες μεταφοράς ενός φορολογουμένου στην Δ.Ο.Υ Κατοίκων εξωτερικού», γράφει ο κ. Γεωρμπαλίδης.

«Στην δική μας εργασία ουσιαστικά εξηγούμε στον κόσμο πως με τρία έντυπα και μια βεβαίωση φορολογικής κατοικίας της χώρας που διαμένουν να μπορούν να μεταφερθούν στην Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού.

Ωστόσο το υπουργείο οικονομικών με την 1169/2015 εγκύκλιο ουσιαστικά αρχίζει να θέτει κάποιες παραμέτρους και εμπόδια σε εκείνα τα φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να μεταφέρουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους σε κράτος όπου το εισόδημά του υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς και ότι θα πρέπει να διερευνάται, εάν ο φορολογούμενος ήταν υποκείμενο φόρου στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά του τα τελευταία πέντε έτη πριν από τη δήλωση μεταβολής της κατοικίας ή της συνήθους διαμονής του και εάν διαθέτει σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στην Ελλάδα!

Και ο κ. Γεωρμπαλίδης συνεχίζει: Εμείς δεν συμφωνούμε με την εξέταση από πλευράς της φορολογικής αρχής τέτοιων ζητημάτων, θέτοντας παράλληλα περιορισμούς στους πολίτες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις ανάμεσα στους πολίτες και τους εφοριακούς υπαλλήλους.

Τελικά έχει νόημα να εφαρμόζουμε την πραγματικότητα; Είναι κάτοικοι του εξωτερικού; Ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό; Αποκτούν εισόδημα στο εξωτερικό; Γιατί να μην μπορούν να υποβάλλουν δήλωση στην εφορία για κατοίκους εξωτερικού; Εννοείται πως με την δήλωση τους θα φορολογούνται κανονικά για τυχόν εισοδήματα που αποκτούν στην Ελλάδα.

Θέλουμε απευθυνόμενοι στον Γεν. Γραμ. της Ανεξάρτητης αρχής Δημοσίων Εσόδων να εξετάσει ξανά τέτοιες αποφάσεις δίδοντας από την πλευρά μας μονάχα μια κατεύθυνση που στην ουσία είναι η άποψη του ιδίου υπουργείου σε παλαιότερη περίοδο.

Ειδικά πριν δύο ημέρες γράφαμε : «Επισημαίνεται σε έγγραφο της διεύθυνσης Οικονομικών Σχέσεων(ΔΟΣ) του Υπουργείου Οικονομικών προς το Συνήγορο του Πολίτη με θέμα «Ζητήματα φορολογικής κατοικίας και αλλαγής της φορολογικής κατοικίας», «την απόφαση για τη φορολογική κατοικία εναπόκειται στη φορολογική αρχή κάθε κράτους να τη λάβει, αφού εκτιμήσει τα πραγματικά περιστατικά κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης, με την άσκηση της ελεγκτικής της αρμοδιότητας….

Από την απάντηση που δίνει στον συνήγορο του πολίτη, απλοποιεί το υπουργείο οικονομικών πάρα πολύ την κατάσταση. Ένα πνεύμα που χαιρετίζουμε. Ας μην γιγαντώνουμε επιτέλους την ταλαιπωρία του πολίτη, ας μειώσουμε την γραφειοκρατία.

Επιτέλους ας κάνουμε την ζωή μας εύκολη, επιτέλους έστω και τώρα ας βοηθήσει το κράτος όλους εκείνους που δεν μπόρεσε να κρατήσει. Πρέπει να πάψει η ταλαιπωρία η αδικία και η άδικη φορολόγηση.

Ακόμα και τα δικαστήρια σπρώχνουν προς αυτό το πνεύμα. Σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας με μια νέα απόφασή του (ΣτΕ 1215/2017) δίνει λύση στο πρόβλημα της υποβολής ξεχωριστών δηλώσεων στις περιπτώσεις που οι σύζυγοι έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία. Δυστυχώς δεν δίνει λύση. Γνωμοδοτεί στη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να κάνει την ανωτέρω απόφαση αποδεκτή και η διοίκηση.

Δυστυχώς.

Μην αδιαφορείτε με το ΑΦΜ σας. Μην πετάτε την ζωή σας στα σκυλιά. Μην

αδιαφορείτε για το παγκόσμιο εισόδημα. Θα έρθει σύντομα η ώρα (ιδίως λόγω crm)

που ότι βγάλατε στο εξωτερικό θα σας τα φορολογήσουν….»

Ο κ. Ανδρέας Γεωρμπαλίδης είναι Λογιστής και Φοροτεχνικός Σύμβουλος, απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Guglielmo Marconi της Ρώμης από το οποίο πήρε το MBA Masters in Business Administration στα Χρηματοοικονομικά και στο Μάνατζμεντ.  Περισσότερα για τον κ. Γεωρμπαλίδη μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ ή να επικοινωνήσετε μαζί του κάνοντας κλικ εδώ.